Praktik i Berlin - COMATCH

”Jeg har altid troet på at man får mest ud af sit studie ved at kombinere det med praktisk erfaring”

Praktikant ved COMATCH i Berlin

Mette var ved at færdiggøre sin bachelor i Interkulturel Markedskommunikation på Copenhagen Business School, da hun var i praktik hos virksomheden COMATCH i Berlin. Hun har tidligere boet en periode i Berlin i og har siden haft en drøm om at flytte tilbage. 

Mettes interesse for Tyskland stammer fra, at hun er meget historieinteresseret, og at hun i sit sabbatår har boet i Berlin. På studiet erfarede Mette også, at der var stor fokus på de engelsktalende lande. Hun mener derfor, at hun med viden om Tyskland, samt at hun blev bedre til tysk, kunne adskille sig fra andre.

”Jeg valgte at tage i praktik i Berlin, da jeg tror på, at international praktisk erfaring er uvurderligt - især hvis man vælger at arbejde med det tyske marked, som på trods af at være en vigtig del af den danske økonomi, desværre bliver glemt af mange studerende. Desuden var Berlin en oplagt lokation, da det er nemt (og forholdsvis billigt) at komme til København, hvilket var vigtigt for mig, da jeg tog i praktik imens jeg skrev mit bachelorprojekt. At valget faldt på COMATCH skyldes til dels, at det var en ung virksomhed, men også at de søgte en profil, som passede min og opererede inden for et felt, jeg tidligere havde arbejdet med” fortæller Mette.

Praktikant i en virksomhed med et stærkt fællesskab

COMATCH fungerer som en platform hvor selvstændige konsulenter og industrieksperter bliver matchet med klienter, som søger ekstern support til et projekt. I den forbindelse arbejdede Mette i deres PR og marketingsafdeling, hvor hun hurtigt følte sig som en integreret del af teamet. ”Jeg beskæftigede mig med flere forskellige projekter, men jeg arbejdede primært med vores PR-aktiviteter i Norden, vores e-mail marketing og virksomhedens interne kommunikation. Det var enormt spændende, og noget af det jeg værdsatte mest, var den tillid, som blev vist mig under hele praktikforløbet. Mine kollegaer Lisa og Stefan fra PR gav mig de perfekte rammer til at udvikle mig ved at sørge for, at jeg blev udfordret, men samtidig vejledt og støttet i de forskellige projekter” fortæller Mette og fortsætter ”at få ansvar for egne opgaver og få lov til selv at udfolde dem var enormt spændende men også en rigtig god erfaring, der også førte til, at jeg fik lov at arbejde med mange forskellige stakeholders og kollegaer fra forskellige afdelinger, heriblandt strategiafdelingen og det nordiske business development team.”

Mette boede allerede i Berlin under ansættelsesprocessen. Derfor kunne hun efter en telefonsamtale med COMATCH tage forbi virksomheden og se kontoret. ”Det var rart at se stedet og omgivelserne, så jeg kunne sætte ansigt på de fremtidige kollegaer” fortæller Mette.

Hvis man ønsker at tage ansvar og virkelig opnå faglige resultater med sin praktik, så er COMATCH et sted, hvor dette kan lade sig gøre. ”Det kommer selvfølgelig også med en vis pris - der stilles forventninger til dig, der er deadlines, som skal overholdes, og det sker, at man må arbejde en time eller to ekstra for at nå det. Men samtidigt er der et enormt stærkt fællesskab, som jeg aldrig før har oplevet på en arbejdsplads. Der er mange sociale arrangementer, og jeg har fået set meget af Berlin med ’’COMATCHies’’ uden for arbejdstiden. Med andre ord bliver dine kollegaer dine venner. Selvfølgelig er der også en vis formalitet, men samtidigt blev det altid værdsat meget af virksomheden, når jeg havde bagt hjemmelavet dansk jordbærtærte, eller når Tung og Ahn fra IT lavede deres iskaffe” siger Mette.

Mulighed for at udvikle sine tyske sprogkompetencer og interkulturelle færdigheder

Teamet i COMATCH består primært af folk fra Tyskland, Polen og Spanien. Derudover er der mange andre nationaliteter. ”Virksomhedens interne sprog er engelsk, men der er stor mulighed for at snakke tysk, da de fleste kollegaer er tyskere. De var gode til at spørge, om jeg helst ville henvendes til på tysk eller engelsk. I starten snakkede jeg meget engelsk. Men efterhånden pressede jeg også mig selv til at snakke mere og mere tysk. Jeg kunne basis tysk, da jeg startede, men havde også en drøm om at blive bedre til sproget. Jeg deltog i den ugentlige tyskundervisning på kontoret og i slutningen af mit praktikforløb, kunne vi endda holde interne møder, hvor jeg deltog på tysk” fortæller Mette.  

”Den største forskel jeg oplevede mellem det danske og tyske arbejdsliv er, at en tysk arbejdsuge er på 40 timer + eventuelt overarbejde. Her havde jeg god mulighed for at fordybe mig og tage ansvar for mine opgaver. Derudover udnyttede mine kollegaer frokostpausen anderledes i forhold til, hvad jeg var vant til. I frokostpausen havde de fleste kollegaer aftaler med andre kollegaer og brugte fx pausen til at få mere information om en arbejdsrelateret opgave eller diskutere et projekt. Det skulle jeg lige vænne mig til”.

At bo i Berlin

Selvom Mette har prøvet at bo i Berlin før, dukkede der hele tiden nye ting op, som hun skulle tage stilling til. ”Mit råd til andre praktikanter er, at de skal have god tålmodighed. De skal ikke være nervøse over papirarbejdet og i stedet forberede sig på, at altid tager lidt længere tid. I Danmark er vi vant til, at hvis vi fx søger et dokument, så kan vi få det hurtigt. Man skal også være opmærksom på, at man kan komme ud for, at der er steder, hvor tyskerne ikke vil snakke engelsk – fx på Finanzamt. Her kan jeg anbefale, at man forbereder sig godt, og at man læser op på, hvad de forskellige ting hedder på tysk” siger Mette.

”Det var for mig nemmest at få venner på arbejdspladsen. Når man flytter til en ny by og land, er der mange indtryk på en gang, og derfor var det rart at kunne opbygge relationer blandt mine kollegaer. Jeg vil anbefale, at man deltager i sociale arrangementer. Tag med selvom du måske er træt efter en lang arbejdsdag. Det er en investering, som man i sidste ende bliver glad for. ”

”Man skal ikke være bange for at tage i praktik i Tyskland, også selvom man ikke snakker flydende tysk. Jeg har været utrolig glad for mit praktikophold,
og det har givet mig et unikt indblik i den tyske kultur, både på og uden for arbejdet”.

Ansøg om en praktikplads i Berlin

Er du også interesseret i en praktikplads i Berlin? Se oversigten over vores praktikpladser og ansøg her.